Raasay Community Association

Menu:

Raasay.com
Web search
by FreeFind


Weather


 

RCA - Home Page


What's it all about?

The Company

The Building

Fundraising

Community Location & Geographical Description

Access to the Island

Employment

Facilities

Community facilities Business Plan

RCA - News

Events

RCA - Minutes

RCA - Memorandum of Articles

 

Raasay Village Hall Plans

- Side Elevation

- Rear Elevation

- Front Elevation

- First Floor Plan

- Ground Floor Plan

- Site Location

- Site Plan

 

The RCA welcomes
donations towards the project for more information e-mail: rca@raasay.com

RCA - The Building

 

Raasay Community Association - Logo

IAA Award

On November 15th the Raasay Community Hall won the prestigious Inverness Architectural Association (IAA) Open Award For Best Building at a ceremony in Srathpeffer, beating the Castle Stewart Golf Clubhouse amongst others.

Calum MacLean, IAA president, said: “Raasay Hall is a very worthy winner.

“These awards showcase the best building design in the region and we had an outstanding field yet again this year.

“The winning building is one of exceptional quality and would easily hold good comparison on the international architecture scene.”

Read on to find out more about the building...


The Building

The building is on two levels, set back into the slope so it is accessible from the ground at both levels blends into the landscape. The front is glassed, looking out across a wonderful view across the Raasay Sound towards the Cuillins. There is parking at the back and an open area in front. The interior has been designed to provide maximum flexibility of use. It consists of:

- Downstairs Plans by  Dualchas Building Design

 

- Upstairs
Plans by  Dualchas Building Design

The main hall has a wooden floor suitable for sports. The building design incorporates state of the art insulation, thermal control and renewable resource features to maximise energy efficiency and minimise long term running costs. The heating is from a ground-source heat pump with under-floor heating and a heat-recovery ventilation system. The double-glazed glass front can open up on summer days and be screened off to minimise glare and provide black-out for film nights during the summer. The side walls are timber clad using local larch timber. We have aimed to produce a beautiful, durable, public building which can provide for the range of current and future community uses for years to come.

 

Back to Top